Hoe werkt waterontkalking?

“Kort gesteld zet de kalk zich in een reactor af tegen een entmateriaal; een klein korreltje. Voorheen was dit zand, waar zo’n één tot twee millimeter kalk omheen komt. Tegenwoordig wordt zand vervangen door calsiet; een soort kalk. Dus bestaat een korrel voor honderd procent uit kalk. Door die zuiverheid kun je het hoogwaardiger toepassen.”

Welke toepassingen zijn dit onder andere?

“Denk aan grondstof voor glas, papier, tapijt, en in de toekomst wellicht feed. Kalk wordt in ontzettend veel producten gebruikt, maar de aanwezigheid van zand zorgde nog voor beperkingen. Hierdoor slijten de messen die tapijten snijden bijvoorbeeld sneller. Door de zuiverheid is het bovendien mogelijk om de korrels als entmateriaal terug te brengen in het zuiveringsproces zelf door ze te drogen, vermalen en zeven. Dit passen we momenteel in enkele waterzuiveringsfabrieken toe.”

Wat zijn de voordelen?

“Grondstoffen worden hoogwaardiger benut. De schaal waarop je werkt bepaalt het voordeel. Als je per reactor een klein apparaatje installeert, is het duurzaamheidsvoordeel het grootst. Je hoeft de kalk immers niet meer te vervoeren. Wanneer je op één centrale locatie een grote hoeveelheid verwerkt, is het economische voordeel grootst.”