De kwaliteit van de gebouwschil is dan ook bepalend voor de uiteindelijke duurzaamheid van het gebouw. Een gebouwschil is de schil die de binnenruimte van de buitenruimte scheidt en heeft een enorme impact op het binnenklimaat en het energieverbruik.

Het beste resultaat dat met behulp van de gebouwschil kan worden bereikt is een passiefhuis of -gebouw.

Het beste resultaat dat met behulp van de gebouwschil kan worden bereikt is een passiefhuis of -gebouw. Deze gebouwen verbruiken niet meer dan vijftien kilowattuur (kWh) per vierkante meter, per jaar voor ruimteverwarming. Dit resultaat is niet alleen weggelegd voor nieuwbouwprojecten.

Met goede na-isolatie, duurzame energie en efficiënte installaties kunnen ook bestaande panden voldoen aan de passiefeisen.

Investeren en besparen

Investeren in een gebouwschil is kostbaar maar financieel gezien volledig verantwoord. Dat geldt ook voor bestaande gebouwen. Als sprake is van groot technisch onderhoud en er wordt extra geïnvesteerd in een gebouwschil, dan levert dat gedurende de totale levensduur van het gebouw profijt op.

Die extra investering kan binnen tien tot vijftien jaar worden terugverdiend door de lagere gebruikskosten. Die besparing kan oplopen tot vijfentachtig procent. Bij het aanbrengen van een gebouwschil wordt steeds vaker gebruik gemaakt van duurzame natuurlijke materialen zoals onder meer leemstuc en zelfs vlas en stro.

Deze hebben van nature isolerende en vochtregulerende eigenschappen en zorgen zo voor een aangenamer en gezonder binnenklimaat.