De wijze waarop gebouwen momenteel verwarmd en gekoeld worden zorgt namelijk voor de hoogste mondiale CO2-uitstoot. Daarnaast bevatten veel installaties die tot op heden worden ingezet een sterk broeikasgas: het F-gas. Ook de bekende aardgasketel kan écht niet meer, maar wat dan wel?

“Er zijn inmiddels veel gebouwen die voorzien zijn van energiezuinige warmte-koudeopslag”, vertelt Menno van der Hoff, Manager Research and Development HVAC bij Uniechemie en Coolmark BV. “Het gaat meestal om grote gebouwen met voldoende mogelijkheden voor opslagcapaciteit van restwarmte en restkoude in de bodem.

Er zijn inmiddels veel gebouwen die voorzien zijn van energiezuinige warmte-koudeopslag.

Het TripleAqua klimaatsysteem is een natuurlijke warmtepomp die middelgrote gebouwen kan koelen én verwarmen. Deze gebouwen missen vaak door wetgeving, gebrek aan budget, capaciteit, of een ongeschikte bodemgesteldheid die mogelijkheid voor ondergrondse opslag.

TripleAqua slaat deze warmte en koude tijdelijk op voor later gebruik of voor hergebruik elders in het gebouw. De warmtepomp kan snel schakelen en kan zo ’s morgens warmte leveren en ’s middags koelen. Dit kan zelfs tegelijk, omdat de restwarmte en restkoude passief in het apparaat wordt opgeslagen.”

Natuurlijk koudemiddel

Het TripleAqua klimaatsysteem bespaart vijftig procent op verwarming en koeling van middelgrote en grote gebouwen. De warmtepomp werkt bovendien met het natuurlijke propæn in plaats van F-gassen. Propæn wordt uitsluitend gebruikt in de high-efficiency warmtepomp buiten het gebouw.

Door de leidingen in het gebouw stroomt gewoon water. Het systeem is zelfs CO2-neutraal als er groene stroom wordt gebruikt. De warmtepomp is marktconform geprijsd. “Ook zijn de installatiekosten aantrekkelijk”, aldus Menno van der Hoff. “Dat komt omdat TripleAqua gebruik maakt van drie leidingen in plaats van vier.

Dat levert een flinke kostenreductie op.” De eerste natuurlijke warmtepompen zijn momenteel in aanbouw. Een grote supermarkt heeft recentelijk TripleAqua aangekocht om haar keten te willen verduurzamen. Onlangs won TripleAqua als eerste de Climate-KIC Business Competitie. De innovatievoucher ter waarde van vijfentwintigduizend euro die eraan verbonden is wordt gebruikt om de warmtepomp van een energielabel te voorzien.