Het Schiedamse bedrijf Proton Ventures stuurde drie projectideeën in en zag deze actie beloond worden met drie subsidies. Proton richtte zich als opslagspecialist voor de chemische industrie voorheen vooral op de opslag van ammoniak, zoutzuur en lpg.

Directeur Hans Vrijenhoef heeft zich echter ten doel gesteld de haven van Schiedam, en het liefst zelfs geheel Schiedam, zoveel mogelijk te verduurzamen met onder andere ‘vloeibare’ elektrische energie.

De gemeente Schiedam heeft een aantal ondernemers gevraagd te onderzoeken hoe de stad energieneutraler kan worden. Een energieneutraal Schiedam is volgens Vrijenhoef zeker mogelijk. “Je kunt geheel grid onafhankelijk zijn. Daarvoor heb je geothermie, wind- of zonne-energie nodig en een opslagmogelijkheid.

Wij denken aan vloeistoffen en dan met name aan opslag van energie in ammoniak.

Veel mensen denken dan aan opslag in enorme batterijen. Wij denken aan vloeistoffen en dan met name aan opslag van energie in ammoniak. Dan krijg je vloeibare energie, NFuel. Ammoniak wordt vaak geassocieerd met milieuproblemen. Maar als je het goed gebruikt, kun je het prima toepassen voor milieuoplossingen en CO2-reductiemogelijkheden.”

Met behulp van NFuel kunnen in grote tanks, denk aan de olietanks in de Botlek, giga- en waarschijnlijk zelfs terawatts aan energie worden opgeslagen. “En die kun je vervolgens gebruiken op momenten dat er extra vraag is naar energie”, legt Vrijenhoef uit. “Opslag in perioden van overvloed en afgifte op momenten van piekgebruik. Zo kun je de seizoensinvloeden van energie ondervangen.”

Vrijenhoef is in gesprek met diverse energieproducenten en presenteert zijn idee tijdens de beurs Energy Storage Europe in Düsseldorf. “Het project bevindt zich in de onderzoeksfase. Technisch gezien is het al mogelijk. De vraag is wie de opslagkosten betaalt. Bij brandstoffen worden deze in de ‘pompprijs’ verrekend. Bij elektriciteit zou dat ook zo moeten zijn.”