Margreet van Gastel

Ambassadeur Energie-uitdaggingen 2020 bij het Ministerie Economische Zaken & Klimaat

“En dat is goed, want door nu energie te besparen maken bedrijven de weg vrij voor een Nederland dat draait op duurzame energie. Dat stelt Margreet van Gastel, ambassadeur van Energie-uitdagingen 2020 bij het Ministerie Economische Zaken & Klimaat en van Vakbeurs Energie.

“We zien echt een positieve tendens als het gaat om energiebesparing”, aldus van Gastel. “De technieken zijn volop beschikbaar. Isolatie, ledverlichting, perslucht; bedrijven zijn er hard mee bezig.

Natuurlijk is er een investering nodig, maar daarnaast verdienen veel maatregelen zich binnen vijf jaar terug. Bovendien vinden veel bedrijven het waardevol maatschappelijk verantwoord te ondernemen en zijn ze blij met voordelen als extra gemak en comfort die energiebesparende oplossingen kunnen bieden.”

Match!

“Bedrijven gaan er samen een succes van maken, omdat dat werkt. Als ambassadeur leg ik de verbinding tussen die ondernemers en kijk ik waar ik de overheid een helpende hand kan bieden met advies of financiering.

Op de Vakbeurs Energie kunnen bedrijven inzicht krijgen in innovaties op het gebied van energiebesparing en – minstens zo belangrijk - waardevolle contacten opdoen, met wie ze samen de stap van willen naar doen kunnen maken.”

"Energiebesparing is een bewustwordingsproces, net als circulair denken. Van Gastel stelt dat deze twee hand in hand gaan. Een aansprekend voorbeeld: bedrijven in West-Brabant en Zeeland gaan samenwerken op het gebied van besparing en circulaire bedrijfsvoering. Op de eerste bijeenkomst waren er 91 matches!

“Om energiebesparing te bevorderen, wordt momenteel een informatieplicht in de Wet Milieubeheer voorbereid. Bedrijven gaan melden welke maatregelen ze hebben getroffen die in vijf jaar terug te verdienen zijn. De Wet schrijft al jaren besparingsmaatregelen voor, de informatieplicht moet voor een extra impuls zorgen.”