Schaarse grondstoffen en uitputting van fossiele brandstoffen. Anne-Marie Rakhorst, eigenaresse van het advies- en ingenieursbureau Search Ingenieursbureau B.V., hield dit gegeven in haar achterhoofd bij het bouwen van twee duurzame kantoren.

“We wilden een kantoor ontwerpen dat zo min mogelijk beslag legde op grondstoffen en fossiele brandstoffen.” De gebouwen in Amsterdam en Heeswijk hebben onder andere een warmtewisselaar, een energie-dak, drielaags beglazing en zijn gebouwd van duurzame materialen.“Wij willen gebouwen die energieneutraal of –opwekkend zijn.”

Duurzaamheidswinst

Niet alleen bij nieuwbouw moet men rekening houden met duurzaamheid, ook bestaande panden kunnen zich verder verbeteren en ontwikkelen. “Er is veel leegstand op het moment en dit kun je herbestemmen. Iedere euro die in bestaande bouw wordt gestopt, levert duurzaamheidswinst op.”

Een Smart Grid is volgens Rakhorst cruciaal voor de energietransmissie. “Iedereen moet investeren in isolatie en zelf energie leveren. Maar dit kan alleen door eerlijke prijzen en het onderling uitwisselen van energie.”