Rudi Reinders
Directeur INTUhome

Denkt u dat het gaat lukken om alle bebouwing in 2050 energieneutraal te hebben?

“Allereerst vind ik de ambitie niet erg hoog, nog ruim dertig jaar om te veranderen vind ik veel te lang. Ik had liever gezien dat er gekozen was voor 2040.

Het begin van de energietransitie is er, maar toch ligt het hele land nog vol met gasleidingen. Persoonlijk denk ik dat de overheid had moeten zeggen dat gas stap voor stap uitgefaseerd wordt.

Nu is het lange termijn denken, de urgentie is niet voelbaar. Er zijn inmiddels verschillende andere oplossingen voor het gebruik van gas, maar de overheid moet er nog een ‘ei’ over leggen. De techniek en innovaties, bedrijven en ook veel burgers gaan beduidend sneller dan de overheid.”

Wat is er nodig om bebouwing energieneutraal te maken?

“Ik heb ontdekt dat er niet één techniek is om dat te realiseren, maar dat de oplossing voornamelijk zit in het samenwerken tussen de verschillende disciplines. Dat maakt ook de aanschaf goedkoper.

Om een woning energieneutraal te maken is er een totaaloplossing nodig. Alle onderdelen moeten met elkaar samenwerken in één geheel. Met conventionele stand alone technieken kunnen installateurs en bouwers geen efficiënte totaaloplossingen bieden.

Hierdoor maken installateurs het zichzelf en de eindgebruikers nog vaak onnodig lastig. Daarnaast is het essentieel dat een totaaloplossing wordt afgestemd op de woning en zijn gebruikers. Als je elke keer hetzelfde product levert, kun je geen maatwerk bieden.

“In principe is het mogelijk om elk pand energieneutraal te maken''

De ‘early adapters’ wonen nu al in een energieneutraal huis, maar het merendeel van de mensen is iets minder idealistisch. Deze laatste groep wil wel een energieneutraal huis, maar moet de overtuiging hebben dat de terugverdientijd van de investering laag is.

Als de kosten om een huis energieneutraal te maken laag zijn, ziet men het eerder als een zinvolle investering en kunnen zij er zelf de vruchten nog van plukken. We zien het nu met zonnepanelen, veel mensen wachten nog, maar zijn daarmee een dief van hun eigen portemonnee. Wachten kost hun dus geld. Dat geldt overigens ook voor gas.”

Is elk pand geschikt voor verduurzaming?

“In principe is het mogelijk om elk pand energieneutraal te maken. Bij nieuwbouw is dat gemakkelijker dan bij bestaande bouw en in een oud monument is lastiger, maar niet onmogelijk. Ik ben voor maatwerk per woning, want ieder huis en zijn bewoners zijn anders.

Het is daarom belangrijk de te nemen maatregelen nauwkeurig af te stemmen op de woning en de gebruikers. Ik spreek dan ook liever over energieneutraal wonen dan over energieneutrale woningen. In een bestaande woning kán het een hele klus zijn, maar er zijn ook onderdelen die gemakkelijk te realiseren zijn.

Daarnaast kun je bepaalde onderdelen ‘plannen’, zoals eerst de zonnepanelen of zonneboiler en een paar jaar later andere aanpassingen die dan tegelijk met bijvoorbeeld een geplande verbouwing vallen. Het hoeft niet allemaal tegelijk, neem eerst de stappen die het snelst rendement opleveren.”

Wat zijn de mogelijkheden om een huis energieneutraal te maken?

“Een energieneutraal huis heeft vooral stroom en warmte nodig. Dit kan op verschillende manieren gerealiseerd worden, zonder gebruik van gas. Elektriciteit door zonnepanelen, al dan niet met accu om het ‘teveel’ overdag op te slaan.

''Dankzij totaaloplossingen wordt een energieneutraal huis eenvoudiger in gebruik dan het instellen van moderne klokthermostaat''

Warmte met zonnecollectoren, biomassa, een houtkachel of warmtepomp. Er zijn tal van combinaties mogelijk, afhankelijk van de individuele wensen. Een terugverdientijd van tien jaar is voor de meeste mensen acceptabel.

En dankzij totaaloplossingen wordt een energieneutraal huis eenvoudiger in gebruik dan het instellen van moderne klokthermostaat.

Wat mij betreft mogen al die klokthermostaten en monitoring gadgets wel de deur uit. Een intelligente woning snapt zelf wel wanneer er iemand thuis is. De instellingen die bewoners nog zouden willen doen, zijn net zo gemakkelijk als een ouderwetse kwikthermostaat. Moeilijker moeten we het ook niet willen maken. Super simpel, anders krijgen we de grote groep mensen niet mee in de overgang om energieneutraal te willen wonen.”

Wat ziet u als een struikelblok in de transitie naar energieneutraal wonen?

“Er zijn geen echte struikelblokken. Er wonen nu al veel mensen energieneutraal. Zij inspireren heel veel anderen. Ik heb er heel veel vertrouwen in dat we in 2040(!) bij de naam CV (centrale verwarming) al helemaal niet meer aan gas denken.”