Tinus Hammink

Tinus Hammink
Programmadirecteur Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise

Praktijkgericht onderzoek in samenwerking met het bedrijfsleven vormt daarbij de basis. Net als studentenprojecten, van zonnecelboot Photon, de superzuinige waterstofauto ABN AMRO Lease Accelerator tot de elektrische motorfiets e-bike Zero.

Het gebruik van elektriciteit neemt de komende jaren wereldwijd enorm toe. “Denk aan de opkomst van elektrische auto’s en warmtepompen voor duurzame all-electric-woningen”, zegt Tinus Hammink.

“Tegelijk neemt de beschikbaarheid van fossiele brandstoffen af en willen Europa en de Nederlandse overheid dat in 2020 twintig procent - en in 2050 - alle energie uit duurzame bronnen komt. Er is dus een grote vraag naar hbo-studenten met kennis van duurzame elektriciteit, zoals intelligente energiesystemen, smart grids, decentrale energieopwekking, energieopslag en e-mobility.”

Hammink is programmadirecteur Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise (SEECE) aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). SEECE doet onderzoek naar duurzame elektrische energie. Dit samenwerkingsverband tussen het bedrijfsleven en het hoger onderwijs sluit rechtstreeks aan bij de topsector Energie van de Nederlandse overheid.

Netbeheerders TenneT en Alliander, DNV GL (multinational in onderzoek, advies en testen van energiesystemen), Alfen (energie-installaties), energienetwerk Kiemt en de HAN hebben SEECE opgericht. Daarbij wordt nauw samengewerkt met HAN Automotive Research dat onderzoek doet naar duurzame mobiliteit, bijvoorbeeld auto’s aangedreven door elektriciteit en waterstof.

Smart professionals

De energietransitie vraagt om nieuwe, smart professionals met kennis van elektrotechniek, werktuigbouwkunde, autotechniek en ICT- en communicatietechnologie. Het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) heeft becijferd dat er tussen 2013 en 2018 zeker 52.000 hbo-technici nodig zijn alleen al om de vergrijzing tegen te gaan.

Een groeiende groep studenten start een eigen bedrijf in duurzame energievoorziening.

“Arnhem is van oudsher de elektriciteitshoofdstad van Nederland. Hier zit de expertise en zijn bedrijven gespecialiseerd in energievoorziening gevestigd”, zegt Hammink. De energietransitie fungeert zodoende als banenmotor in de regio Arnhem. “Alle engineeringopleidingen hebben energietechnologie geïntegreerd.

Er is een Engelstalige bacheloropleiding elektrotechniek gestart en we hebben speciale leerwerktrajecten opgezet om werkenden bij te scholen, vanwege de schrijnende tekorten op de arbeidsmarkt.”

Eigen bedrijf

“Onze studenten worden vaak aangenomen bij de bedrijven waar ze mee hebben samengewerkt”, vertelt Hammink. “En een groeiende groep studenten start een eigen bedrijf in duurzame energievoorziening.”

Neem Koen Olieslagers; hij werkt met zijn startup-bedrijf Wattsun pop-up power aan duurzame  energievoorziening op plaatsen waar geen stroom voor handen is. De batterijen van Wattsun zijn mobiel, eenvoudig te stapelen en worden geladen door zonnepanelen, waardoor ze  geschikt zijn voor gebruik bij evenementen. En voormalig student Wiebrand Kout is directeur van Elestor in Arnhem. Hij heeft met de waterstofbromide Flow-batterij een innovatief en goedkoop opslagsysteem voor duurzame energie ontwikkeld.

Een innovatief en goedkoop opslagsysteem voor duurzame energie ontwikkeld.

Met projecten als de superzuinige waterstofauto ABN AMRO Lease Accelerator, zonnecelboot Photon en de elektrische motorfiets e-bike Zero wakkert de HAN ondernemendheid van studenten aan. De waterstofauto van het Hydromotive-studententeam met een verbruik van één op 510 kilometer werd dit jaar derde in de Shell Eco-marathon in Londen.

Clean Mobility Center

Het Clean Mobility Center op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem is een nieuw initiatief vanuit smart energybedrijven als Allego (elektrische laadpalen) in samenwerking met de HAN. Kennis en kunde van duurzame mobiliteit komen hier samen. De gedachte is dat je een complex vraagstuk als het verduurzamen van mobiliteit (weg, water en lucht) alleen kunt oplossen door intensieve samenwerking.

“Op het snijvlak van onderwijs, onderzoek en ondernemerschap liggen kansen voor baanbrekende projecten”, zegt Bram Veenhuizen. Als leading lector van het Kenniscentrum Technologie en Samenleving en lector Automotive Research bij de HAN is hij drukdoende met het opzetten van een testlaboratorium voor brandstofcelsystemen van bedrijven, waarmee studenten aan de slag gaan. Dit innovatieve lab wordt een onderdeel van het Clean Mobility Center op IPKW.

GreenTech Week 2016

Geïnteresseerd in duurzame energietechnoogie, energietransitie, smart & clean mobility en biobased economy?

Kom dan naar de GreenTech Week 2016 die bestaat uit een reeks inspirerende activiteiten over deze onderwerpen. Bedrijven en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) bieden een kijkje achter de schermen op de werkvloer en in laboratoria, houden symposia en workshops. De HAN werkt onder meer mee aan de Techniekdag voor jongeren en hun ouders op zaterdag 1 oktober op Industriepark Kleefse Waard in Arnhem. Ondernemers, bestuurders en andere belangstellenden zijn welkom bij diverse publieksevenementen.

Kijk voor meer informatie op greentechweek.nl