1. Warmte-koudeopslag voor Hoog Catharijne

Hoog Catharijne

Hoog Catharijne in Utrecht is een van de grootste (ver)bouwprojecten in Nederland. Wij bouwen en exploiteren daar een wko-installatie. Vanaf 2016 levert deze installatie gedurende vijftien jaar duurzame energie aan 136 appartementen en 139 winkels. Het systeem levert een grote bijdrage aan de CO2-reductie van het winkelcentrum.

2. Warmteleverancier voor woningcorporatie

Groot wooncomplex met appartementen

Wij hebben de rol van warmteleverancier overgenomen van woningcorporatie deltaWonen. Dit gebeurt bij 1.350 appartementen die door 33 centrale ketelhuizen worden verwarmd. DeltaWonen blijft eigenaar van de installaties; Unica zorgt met zijn kennis en ervaring voor een efficiëntere warmtelevering en bespaart op de kosten. De uiteindelijke kostenbesparing investeert delta Wonen in het verduurzamen van de betreffende woningen.

 3. Driegeneratie woonzorgcentrum

Driegeneratie woonzorgcentrum

We realiseerden een woonzorgcentrum in een oude boerderij. Daarmee laten we zien dat de maatschappij verandert. We maken een driegeneratie-omgeving: ouderen, jongeren en zelfs een kinderdagverblijf. In een natuurlijk omgeving, met gebruik van groene materialen.

4. Rijksmonument van F naar A

Jachthuis rijksmonument

We verbouwden een rijksmonument. Hoe ouder het gebouw, des te ecologischer. We hebben bijvoorbeeld oude ventilatietechnieken teruggebracht, de oude zonweringen gebruikt en de oude stalen radiatoren maken gebruik van een duurzame houtgestookte warmtebron. Het monument ging van energielabel F naar A.

5. Een tweede huid voor een rijtjeshuis

Prêt-à-Loger

Met het concept Prêt-à-Loger, home with a skin, won een van mijn studententeams tijdens de Solar Decathlon 2014 in Versailles de eerste prijs voor duurzaamheid. Het rijtjeshuis uit de jaren ’60 van de vorige eeuw is een voorbeeld voor het verduurzamen van bestaande bouw in Europa. Er werd een ‘tweede huid’ aangebracht, waaronder een glazen constructie aan de zonzijde. Met deze nieuwe huid kan het huis helemaal op zonne-energie draaien.

6. Oude tramremise als energiezuinig centrum van de wijk

De Hallen

Hoe transformeer je een vervallen tramremise tot een modern en bloeiend cultureel, zakelijk en sociaal centrum? In Amsterdam-West zetten heel veel betrokkenen hun schouders onder dit bijzondere project. De Hallen staat voor duurzaamheid in de breedste zin van het woord. De WKO-installatie levert het complex een CO2-reductie op van ruim 50% ten opzichte van een conventioneel koeling- en verwarmingssysteem. Een modern en zuinig klimaatsysteem dringt de energievraag sterk terug