Wiebrand Kout is eigenaar van dit innovatieve bedrijf. “Elestor staat voor Electricity storage en speelt in op de noodzaak om de overstap naar duurzame energie nu echt te gaan maken. Het probleem zit ‘m allang niet meer aan de opwekkant. We hebben windmolens en zonnepanelen in overvloed.

Nog los van alle andere manieren om energie duurzaam op te wekken. Je hebt echter geen regie over de zon en de wind, met pieken en dalen als direct gevolg. Daar moeten we vanaf. De enige manier om dat op te lossen is het opslaan van energie, dat is de missing link. In kleine toepassingen werkt de opslag prima, denk een mobiele apparatuur en auto’s.

Om de flow battery wordt de energie niet meer opgeslagen in de cel, maar in tanks waar zorgvuldig gekozen stoffen in zitten.

Die batterijen zijn echter te duur om hele grote hoeveelheden elektriciteit in op te slaan. Er is een opslagtechniek nodig die vijf tot tien keer goedkoper is dan wat nu te koop is. Wij ontwikkelen een zogenaamde flow battery. Hierin wordt de energie niet meer opgeslagen in de cel, maar in tanks waar zorgvuldig gekozen stoffen in zitten.

Door te laden en te ontladen verandert de chemische samenstelling van deze stoffen. Als je meer energie wilt opslaan, zet je er gewoon een tankje naast. Dat maakt het systeem niet twee keer zo duur.

Als je een lithium-ion-batterij bouwt die één kilowattuur aan elektriciteit op kan slaan, ben je ongeveer achthonderd euro kwijt. Voor onze flow battery heb je maar tien euro aan actieve materialen nodig. Tegen het einde van dit jaar testen we de eerste systemen buiten het laboratorium. Bij de opzet van ons bedrijf en de ontwikkeling van de flow battery hebben we veel gehad aan de financiële steun van “Gelderland Valoriseert”. Dit consortium heeft als doel om het innovatieve vermogen van de regio te versterken.”