Die erkenning kwam enkele maanden nadat Branson de Virgin Earth Challenge had opgezet; hierbij werd een prijs van 25 miljoen dollar uitgereikt aan diegene die een systeem kon ontwerpen dat de aarde tegen het broeikaseffect beschermt en de stabiliteit van het klimaat verbetert.

Maar het doel is niet alleen om aan een duurzaam klimaat te werken maar ook om tot economisch haalbare oplossingen te komen. “Wij werken met mensen die ideeën hebben bedacht, om zo samen te kijken of we die ideeën financieel gezien kunnen laten slagen”, zegt Branson. “Want als het financieel gezien niet werkt, werkt het mijns inziens helemaal niet.”

Wij zijn het meest positief over de brandstoffen die worden ontwikkeld uit isobutanol, een afgeleide van suiker, en uit algen.

Branson draagt samen met de Virgin Group bij aan de ontwikkeling van zulke systemen door het onderzoek en de ontwikkeling van biobrandstoffen, voornamelijk financieel, te ondersteunen. “Wij zijn het meest positief over de brandstoffen die worden ontwikkeld uit isobutanol, een afgeleide van suiker, en uit algen. Eerst hebben we deze brandstoffen bedacht en nu zorgen we voor de investering om ze zo snel mogelijk te kunnen laten ontwikkelen. Vervolgens moeten ze uitgebreid worden getest door de Civil Aviation Authority, om zekerheid te krijgen in de veiligheid van het gebruik van de brandstoffen.”

Branson behoort ook tot een van de oprichters van de Carbon War Room; een organisatie die zich inzet om grote hoeveelheden CO2 uit de atmosfeer te verwijderen. Daarbij zoekt Branson weer naar de balans tussen milieu gerelateerde verantwoordelijkheid en economische haalbaarheid. Hij probeert hiermee, in plaats van de industriële sector tegen te werken, een samenwerking te bereiken. “Met CO2 als de gezamenlijke vijand.”