Het helpt bedrijven in de regio met vraagstukken, zorgt middels bijeenkomsten voor kennisdeling en ontwikkelt momenteel een incubator waarin nieuwe cleantech ondernemers begeleid worden door ervaren coaches.

Kenmerkend voor het Cleantech Center is de betrokkenheid van studenten van een groot aantal onderwijsinstellingen in de regio en daarbuiten. “We betrekken studenten uit alle niveaus van het onderwijs”, zegt bestuursvoorzitter Jan Emmerzaal. “Van ROC tot Universiteit, om denkers te leren lassen en vice versa.”

We betrekken studenten uit alle niveaus van het onderwijs.

Emmerzaal is zich bewust van de parallellen met andere initiatieven binnen en buiten de eigen regio en benadrukt dat er regionale samenwerking is om doublures te voorkomen. “We vullen niet alleen de Energiefabriek in Apeldoorn en TechniCampus in Deventer aan, maar leren ook van Kennispark Twente en Yes!Delft.”

Praktisch van aard

Cleantech Center heeft in Zutphen een fysieke plek waar onder andere de kennissessies worden georganiseerd en enkele bedrijven zich bevinden. Emmerzaal is te spreken over het vliegwieleffect dat er op gang is gekomen. “Bedrijven hebben soms nog vrees om naar onderwijsinstellingen te stappen en vice versa.

Net als dat de overheid meer toenadering wil richting het bedrijfsleven. In het centrum komt dat allemaal laagdrempelig samen.” Hoewel het initiatief met haar start vorig jaar nog in ontwikkeling is, zijn er reeds enkele tientallen vraagstukken verzameld die de komende tijd uitgewerkt worden door aanstormend talent.

“De cases die nu vorm krijgen, zijn vooral erg praktisch van aard. Er speelt veel in deze regio. Met gerichte aandacht en samenwerking creëren we extra bedrijvigheid.”