Thijs de la Court

Thijs de la Court
Adviseur Klimaatverbond Nederland en Gelders Energieakkoord

“We moeten gebruikmaken van de macht van de grote getallen”, stelt Thijs de la Court van het Gelders Energieakkoord en Klimaatverbond Nederland. Dat huishoudens in relatief korte tijd allemaal over moeten, is volgens hem een belangrijk voordeel.

Dat is gunstig voor bundeling. “Voor hetzelfde typen woningen kun je collectieven maken en gezamenlijk de markt uitdagen om oplossingen te bedenken. Dat begint bij hoeveelheden van vijf- tot tienduizend woningen. Bijvoorbeeld een wijk, die je dan weer aan andere wijken koppelt. Leg je dat als groter geheel voor aan de markt, dan moet de prijs minimaal door de helft kunnen.”

Socialisatie

De vraag bundelen is volgens hem ook goed om de markt op niveau te krijgen. “Veel bouwbedrijven beschikken nog niet over de kennis die nodig is om bestaande bouw op peil te krijgen. Nu de bouw weer aantrekt, wijken bedrijven sneller uit naar nieuwbouwprojecten.

Ook daarom is het belangrijk de krachten te bundelen.” Hoe meer woningen er meedoen, hoe beter het werkt, vervolgt hij. Zodat het rendement van nieuwere wijken gebruikt kan worden om het verlies op oudere woningen goed te maken. “Dan socialiseer je over de grenzen heen.”

Voortrekker

Een andere voorwaarde is dat bewoners de investering kunnen financieren vanuit hun huidige energierekening. De la Court: “Dat voorkomt dat we een verdelingsprobleem krijgen.” Ook benadrukt hij de noodzaak tot garanties.

Hoe je daar komt, maakt dan niet uit. Elke wijk heeft een eigen route.

“Als mensen weten dat ze geholpen worden op kwaliteit en prijs, staan ze bijzonder positief tegenover de transitie. Dat merken we bijvoorbeeld in Gelderland, in ons gezamenlijk traject ‘Wijk van de Toekomst’. Daar is zelfs een wachtlijst met wijken.”

Kenmerkend voor de aanpak daar is volgens De la Court het open proces, waarbij bewoners vanaf eerste moment weten wat in wijk gaat gebeuren. Iedereen wordt uitgenodigd mee te denken, informatie is op ieder moment transparant. “Hoe je daar komt, maakt dan niet uit. Elke wijk heeft een eigen route.”

Realisme

De huishoudens betalen hun energierekening aan een collectief van installateurs en bouwers. Die garanderen dat de woning stapsgewijs CO2-neutraal wordt gemaakt. De overheid staat daarbij garant voor leningen aan de bedrijven voor de voorfinanciering. “Hoe meer energie wordt bespaard, hoe meer die bedrijven én bewoners verdienen. Dat is een belangrijke incentive voor kwaliteit.”

De stapsgewijze aanpak is bedoeld om te investeren op gunstige momenten. Bijvoorbeeld wanneer een ketel aan vervanging toe is of wanneer er nieuwe technologie beschikbaar is. “Soms is het slim nog even te wachten totdat er nieuwe oplossingen op de markt zijn. Daar moeten we realistisch mee omgaan en ons vooral realiseren dat we met een heel leuke opgave bezig zijn.”