Rob Voncken
Rob Voncken
Directeur Green PAC

Succesvol

Green PAC richt zich met name op de kunststofindustrie. Er worden ideeën uitgewerkt en technologieën ontwikkeld rond biocomposieten, biopolymeren en het recyclen van (fossiele) polymeren. Inmiddels zijn via het iLab Zwolle al zo’n dertig bedrijfjes opgericht, waarvan enkele al succesvol zijn. Voncken, directeur van Green PAC noemt als voorbeelden DutchFiets, Trippi en Cloudgarden.

Ook via iLab Emmen, dat in maart dit jaar is opgericht, zijn er inmiddels vier starters. “Er is dus een grote aantrekkingskracht vanuit Green PAC. Iedere startup is hier welkom, ook van buiten de regio. Dit is een interessante omgeving omdat hier een goed ecosysteem en brede basis is wat betreft kunststoftechnologieën. Er zijn veel bedrijven in de buurt om ideeën te ondersteunen.”

Green PAC wil dat fundament in de regio versterken, onder meer door meer onderzoekers bij de hogescholen aan te trekken. De samenwerking leidt tot bijzondere resultaten, zoals een recent geopend fietspad van biocomposieten in Emmen (het eerste ter wereld) en het plan voor een biocomposieten fietsbrug in Leeuwarden. “Biomaterialen bieden een enorme kans voor de regio.

"De samenwerking leidt tot bijzondere resultaten, zoals een recent geopend fietspad van biocomposieten in Emmen"

Als Green PAC willen we dat graag ondersteunen en meefinancieren. En we werken circulair: de ontwikkelde kennis wordt weer verwerkt in het onderwijs. Dat is een fantastische versterking van het totale systeem”, aldus Voncken.

Wereldprimeur

Een ander concreet resultaat vanuit Green PAC is een biocomposieten klapbrug in WILDLANDS Adventure Zoo, ontwikkeld door Machinefabriek Emmen. Directeur Derk Jan Weeke vertelt dat dit echt een wereldprimeur is: “Met vlasvezel is nog nooit eerder een brug gebouwd. Het was niet makkelijk, want voor een stalen brug bestaan allerlei normen en regels maar voor composiet niet.

Dat vraagt van keuringsinstanties dat zij flexibel zijn. Het is een behoorlijk ontwikkeltraject geweest, dat vooral door volharding is gelukt. Het levert kennis en ervaring op, wat overtuiging geeft op de markt. En het draagt bij aan de uitstraling van de regio.”