“Met een hybride ventilatiewarmtepomp bespaart een huishouden jaarlijks tot 60 procent gas. Wie bedenkt dat er volgens het regeerakkoord 200.000 woningen per jaar moeten worden verduurzaamd, weet dat er een enorme slag moet worden gemaakt”, zegt Richard Verbree.

All-Electric woonwijken ontstaan niet op stel en sprong. Een hybride ventilatiewarmtepomp is volgens Verbree een goed begin en dient als overbrugging tot het moment dat een woning van het gas af gaat.

Ventilatielucht

De hybride ventilatiewarmtepomp kan in woningen met mechanische ventilatie de ventilatiebox vervangen. Uit ventilatielucht die normaal met 20 graden naar buiten wordt geblazen, onttrekt de hybride ventilatiewarmtepomp warmte.

Verduurzaming van het bestaand vastgoed begint vaak met isolatie.

De hybride ventilatiewarmtepomp hergebruikt deze warmte voor het verwarmen van de woning en voor warm tapwater. De hybride ventilatiewarmtepomp levert de basislast en de hr-ketel de piek. Bijvoorbeeld voor als je langer wil douchen of wanneer het erg vriest.

Wanneer de hr-ketel aan het einde van zijn levensduur is, neemt de hybride ventilatiewarmtepomp het over. Daarmee is de hybride ventilatiewarmtepomp van Inventum de eerste stap naar All-Electric.

“Van label D naar label B”

De keuze voor een hybride ventilatiewarmtepomp is een logische volgens Verbree. Verduurzaming van bestaand vastgoed begint vaak met isolatie. Het goed ventileren van een huis wordt daarmee nóg belangrijker, zegt hij. “Het gebruik van een hybride ventilatiewarmtepomp bevordert een gezond binnenklimaat, zeker voor de bestaande woningbouw is dat een uitkomst.

Ook is een hybride ventilatiewarmtepomp een goede oplossing voor woningcorporaties. Met de hybride oplossing wordt snel resultaat geboekt; deze helpt woningen labelsprongen te maken van energielabel D naar B. Wat helpt, is dat een ventilatiekanaal vaak al aanwezig is. Met een hybride ventilatiewarmtepomp tref je dus relatief gemakkelijk voorbereidingen in de overgang naar energieneutrale woningen.”

“Enorme bijdrage warmtetransitie”

“Een van de factoren die de keuze voor een hybride ventilatiewarmtepomp in de weg staat, is de onduidelijkheid over gas en hoe lang deze fossiele brandstof nog
actief blijft,” zegt Verbree. “Met deze hybride variant van de ventilatiewarmtepomp kan op elk moment worden overgestapt naar All-Electric door de hr-ketel te vervangen door een elektrische doorstroomverwarmer en een tapwaterboiler.”

“Ook zijn consumenten niet bekend met de mogelijkheden en weten ze niet waar ze met vragen over duurzame oplossingen terecht kunnen. Een hybride ventilatiewarmtepomp is, mits goed geïnstalleerd, stiller dan een mechanische ventilatiebox. Daarnaast wordt er subsidie op verstrekt.

Op www.rvo.nl lees je hier meer over. De terugverdientijd ligt ruim onder de tien jaar. Desalniettemin bestaat er nog steeds koudwatervrees. Jammer, want met deze vorm van verduurzaming leveren we een aanzienlijke bijdrage aan de doelstellingen van het Energieakkoord. Met een hybride ventilatiewarmtepomp kun je nu al je labelstappen maken. Dat is zeer gunstig voor het versnellen van de warmtetransitie.” 

Meer informatie?

Ga naar www.inventum.com om meer te lezen over hybride ventilatiewarmtepompen.