Dick van Giezen

Dick van Giezen
Managing director HVAC UTC Benelux

“Zonder technologie kan de warmtetransitie niet plaatsvinden. Nu Nederlandse woningen van het gas af moeten is er uiteraard een heel andere technologie vereist dan we gewend zijn. Een optie is het gebruik van warmtepompen als alternatief voor aardgas, eventueel in combinatie met elektriciteit afkomstig van de eigen zonnepanelen. Binnen niet al te lange tijd komt er iemand bij je thuis die dit soort systemen komt installeren. Een enorme verandering, die nu al mogelijk is met beschikbare technologie.”

Gezond gebouw

“Ons bedrijf richt zich op het koelen en verwarmen van gebouwen. Ook daar zie je dat de rol van technologie steeds groter wordt. Er wordt volgens nieuwe regelgeving gebouwd en er komen meer zero-energy-panden bij. Dit betekent dat energie vaker ofwel in het gebouw blijft of elders duurzaam wordt verkregen met behulp van smart grids. Warmtepomptechnologie speelt hierin een cruciale rol. Zonder technologie geen gezond gebouw.”

Kennisdeling

“Voor het slagen van de warmtetransitie is er natuurlijk meer nodig dan technologie. Ook kennisdeling is van groot belang. Samenwerking kan de transitie versnellen. Een van onze producten is de warmtepomp. Het heeft geen enkele zin om deze aan de man te brengen als installateurs vervolgens niet weten hoe deze moet worden geïnstalleerd. Daarom verzorgen we trainingen.

Samenwerken en kennis delen vindt ook plaats met andere partijen in de keten. En met TVVL, de vereniging voor technische installaties in gebouwen die optreedt als kennispartner. Met ‘concurrenten’ zoals cv-ketelleveranciers verzorgen we zo nu en dan gezamenlijke lezingen. Daarnaast geloof ik er zeer in dat beurzen, zoals VSK, steeds meer gelegenheden zijn waar je niet puur je product aan de man probeert te brengen maar waar ook de kennis erover kan worden gedeeld. Het vergroot de kans op succes.”