Jan Vlak
Directeur Wecycle

Vanaf 1999 hebben producenten en importeurs de wettelijke verantwoordelijkheid om e-waste verantwoord in te zamelen en te recyclen. Dit leidde tot de Stichting Nederlandse Verwijdering Metalektro Producten (NVMP), tegenwoordig beter bekend als Wecycle.

Wecycle staat garant voor een verantwoorde inzameling en recycling van afgedankte producten in opdracht van producenten en importeurs. De stichting geeft invulling aan de plichten van producenten en brengt rapportages uit naar de overheid. “Wij nemen hun zorgen uit handen.

De consument levert de afgedankte producten in bij een milieustraat of inzamelpunt, wij halen het op en brengen het naar één van de twaalf gecontracteerde recyclebedrijven”, aldus directeur Jan Vlak.

“Wecycle wil ook een voorbeeldfunctie vervullen als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen. We werken bijvoorbeeld zoveel mogelijk met papierloos transport.” De stichting zamelde in 2010 ruim 106 miljoen kilo aan afgedankte apparaten in, dat is ongeveer 35 procent van alle vrijgekomen e-waste.

Adviezen

Geen enkele organisatie wil gelinkt worden aan het onverantwoord verwijderen van e-waste. Vlak raadt bedrijven die elektrische producten leveren daarom aan, afgedankte producten op een verantwoorde manier weg te doen. “Geef afval alleen af aan vergunde personen en ga altijd na of ze over de juiste papieren beschikken.

Controleer ook wat er met het afgedankte afval gebeurt. In deze hoek zie je snel illegale export en dat moet je tegengaan.” Daarnaast heeft Vlak ook praktische tips op recyclegebied. “Scheid afval, werk papierloos en denk na over de inkoopprocessen. Daar begint het eigenlijk al.”

Dat het recyclen van e-waste zorgt voor het terugwinnen van grondstoffen is belangrijk, maar ook de CO2 reductie speelt een belangrijke rol meent Vlak. Uit onderzoek blijkt dat Wecycle 490 duizend ton CO2-uitstoot door recycling heeft bespaard in 2010. “Dit is vergelijkbaar met de jaarlijkse CO2-uitstoot van 170 duizend benzineauto’s”, aldus Vlak.