Guido Braam
Directeur Circle Economy

En weeffouten uit ons lineaire systeem te halen, stelt Guido Braam, directeur van Circle Economy.

Braam heeft de afgelopen jaren al aardig wat succesvolle voorbeelden gezien. Een boer maakt kosten aan de afvoer van zijn mestoverschot, maar kan er ook kostbare mineralen en energie uit terugwinnen wat hem geld op levert. Braam: “Maar soms moeten we initiatieven helpen, want ons lineaire systeem werkt beperkend.

Denk aan wetten, financiering en KPI’s. Om te versnellen moeten weeffoutjes opgelost worden.” Het duurt ook even voordat de kritische massa bij elkaar is voor een systeemwijziging. Behalve materiële en financiële omslag is er ook een mentale slag nodig, stelt Braam.

“We merken dat het best een stap is om open te zijn, geheimen prijs te geven en marges eerlijk te verdelen. Concrete, succesvolle voorbeelden en verdienmodellen kunnen daarbij helpen.”

Pure fracties door ontwerp

Grote kansen liggen er volgens Braam ook in functioneel ontwerp; uitgaan van het doel van iets en daarbij het materiaal zoeken dat het meest geschikt is voor hergebruik. “De telefoon in blokken, die je niet volledig weg hoeft te gooien maar in delen vervangt is een goed voorbeeld.

Ook op het gebied van kleding zijn er vele mogelijkheden. De kunst is tot pure fracties te komen door vooraf slim te ontwerpen.”