Grote steden kunnen een enorme verandering ervaren wanneer er wordt gekozen voor elektrische transportmiddelen. Naast dat het minder uitstoot veroorzaakt, heeft het ook nog enkele andere voordelen. Denk bijvoorbeeld aan het geluidsoverlast dat de benzine/diesel motoren veroorzaken. Wanneer er een auto niet harder dan 50 rijdt, en een elektrische motor heeft, dan hoor je die bijna niet. Het enige geluid wat dan nog gehoord wordt is het geluid dat de banden maken.
De meest voor de hand liggende directe winst dat behaald wordt is een lager percentage aan schadelijke voertuigemissie. Een elektromotor produceert namelijk geen CO2-uitstoot en heeft dus geen deelname aan de luchtvervuiling.
Neem bijvoorbeeld een grote stad zoals Rotterdam. Stel het je eens voor dat de hele stad vooruit komt door elektrische motoren. Elektrische bussen, elektrische auto’s en andere elektrische vervoermiddelen, zorgen er voor dat de bewoners van Rotterdam van plek A naar B komen. Dit resulteert direct in een aanzienlijke daling van CO2-uitstoot en ook het geluidsoverlast daalt enorm.
Elektromotoren zijn simpelweg… stil. Er komt hier geen geluid uit en wanneer er langzaam gereden wordt, dan produceren de banden zelfs ook nog geen geluid. Dit zorgt ervoor dat een grote stad als Rotterdam in één klap een stuk rustiger is.
Toch zijn de elektrische vervoermiddelen niet 100% CO2-vriendelijk. Dit komt doordat er naar de gehele life cycle van een product gekeken moet worden. Bij het produceren of bij het slopen van de elektrische voertuigen, komen er namelijk wel schadelijke stoffen vrij.