Hoe werkt het?

Maar hoe wordt pyrolyse olie dan gemaakt? Dit gebeurt door biomassa, dus als voorbeeld nemen wij zaagsel, samen te verwarmen met heet zand. Wat hier belangrijk bij is, is dat er een zuurstof bij komt kijken. Het verwarmen van het zaagsel met zand gebeurt tot 500 graden Celsius en duurt maar enkele seconde. Door deze verwarming komt er een soort condens vrij, waarbij er 3 producten ontstaan. Deze 3 producten zijn kool, gas en olie. Meer dan 60% van de energie van het zaagsel komt in de olie. De rest van deze energie kan dan worden gebruikt als elektriciteit of verwarming. 

Steeds meer bedrijven en branches kunnen deze vorm van olie toepassen, omdat deze ook nog samengevoegd kan worden met olie uit de raffinaderijen. Dit geld wel maar voor een bepaald aantal percentages. Door het bijvoegen van water kan dit nog iets omhoog. Hierdoor voldoen zij ook weer aan de milieueisen die er tegenwoordig zijn. 

Voordelen Pyrolyse olie

Het eerste grote voordeel van pyrolyse olie is dat het niet in tegenstrijd staat met de voedselketen. Dit betekent dat het maken van pyrolyse olie niet ten koste gaat van de voedselketen. Een ander belangrijk punt is dat pyrolyse olie ervoor zorgt dat er de uitstoot van broeikasgassen flink verminderd wordt in tegenstelling tot aardgas. Wel tot 90%. Hierdoor kunnen bedrijven die hun CO2 willen verminderen het beste gebruik maken van deze olie. Het komt er dus op neer dat dit een duurzaam product is en hoe meer bedrijven, fabrieken enzovoort hier gebruik van maken, hoe beter het is voor ons milieu. Dit is tegenwoordig ook meer dan nodig.

Terug naar Duurzaamheid
Gerelateerde artikelen