Een voorbeeld van een van de doelen in het Klimaatakkoord is bijvoorbeeld, het doel om in 2030 een vermindering te hebben gerealiseerd van 49%. Dit loopt op tot 95-100% in 2050. Door bijvoorbeeld fossiele bronnen uit te sluiten voor gebruik, levert dit indirect winst op voor zowel het milieu als de mens.
Het realiseren van een volledige energietransitie is natuurlijk moeilijker dan het klinkt. Bij de energietransitie dient er rekening gehouden te worden met enorm veel factoren. In Nederland heeft het RIVM zich gericht op een groot aantal van de doelen die vermeld staan in het klimaat akkoord.
Een ander doel dat is gesteld is dat er in 2050 geen mobiliteit meer plaatsvind dat schadelijke uitlaatgassen uitstoot. Ook zijn er momenteel nog veel nieuwbouwprojecten die gestart worden en de huizen worden aangesloten op het aardgasnetwerk. Dit is gelijk een van de grootste uitdaging. Nederland gebruikt voornamelijk aardgas om de huizen te verwarmen en dit dient allemaal omgezet te worden naar duurzame energiebronnen.
Tegenwoordig zijn de opties enorm. Je kan er voor kiezen om zonnepanelen te nemen, warmtepompen aan te sluiten of gebruik te maken van zonneboilers. Dit zijn slechts enkele voorbeelden, waarover je kunt nadenken. Ook zeggen velen dat er steeds meer mogelijkheden zullen ontstaan in de nabije toekomst om bijvoorbeeld beter, niet gebruikte energie, op te slaan.