Dirk Schut, Directeur van Solid Pack vertelt over de innovaties van het karton, de productie én binnen de keten. “Massiefkarton verpakt vochtbestendig, ruimtebesparend en is duurzaam door de grondstof, de constructie en een behandeling aan de buitenkant van het karton.

Die constructie zorgt er ook voor dat het massiefkarton bestand is tegen grote druk. Goederen worden gestapeld tijdens het vervoer, de druk op een onderste verpakking is dan enorm.”

Circulair

De grondstof voor massiefkarton is oud papier. “Dat was negentig jaar geleden zo, dat is nog steeds zo en daarmee is het karton een recyleproduct dat prima past in de circulaire economie waarbij het streven is grondstoffen zo lang mogelijk te blijven gebruiken.”

Opvallend aspect van dit bedrijf is dat alles in één bedrijf wordt uitgevoerd: van oud papier tot de (bedrukte) verpakking in de juiste vorm gevouwen, klaar voor verzending naar de afnemers. “Daarmee is onze keten bijzonder kort en dat scheelt enorm in transport, dus CO2 uitstoot.”

Daarmee is onze keten bijzonder kort en dat scheelt enorm in transport, dus CO2 uitstoot.

Schut vertelt dat er continu gezocht wordt naar nieuwe grondstoffen. “De etiketten van (bier) flesjes bijvoorbeeld. Die werden verbrand, wij zijn er in geslaagd deze te hergebruiken als grondstof voor het karton. Zo is er minder verbranding en maken ook deze etiketten deel uit van de circulaire economie.”

Ook gras uit natuurgebieden zou een grondstof kunnen worden voor massiefkarton. “We zoeken altijd naar vezel georiënteerde grondstoffen en momenteel draait er een proefinstallatie met gras.“

Energiezuinig

Solid Pack maakt deel uit van de VNP: Koninklijke Vereniging van Nederlandse papier- en kartonfabrieken. “De leden van deze vereniging spraken in 2004 af dat er in 2020 vijftig procent energie bespaard moet zijn, als totaal van de keten en het eigen bedrijf.

Door gebruik van de eerdergenoemde etiketten in ons product besparen we CO2, want er is dan minder verbranding nodig. Samen met afnemers werken we aan lichtere dozen; minder materiaal- en energieverbruik.

Maar ook binnen ons bedrijf besparen we door het gebruik van een nieuwe zeer energiezuinige stoomketel die de benodigde stoom levert en is het productieproces aangepast wat per ton productie een besparing van twintig procent oplevert.”

Innovatief

Schut ziet nog meer mogelijkheden: “Uit oud papier komt veel plastic, zand en ijzer. Dat plastic wordt nu verbrand, maar we zoeken naar een nuttige toepassing daarvoor zodat verbranden niet meer nodig is.” Ook de eigen waterzuivering is een punt van aandacht.

“Dit levert onder andere slib op wat door vergisting weer energie oplevert. Het ene idee is succesvoller dan het andere, maar we blijven innoveren.” Hoewel er andere mogelijkheden op de markt zijn om vochtige producten in te vervoeren, meent Schut dat massiefkarton altijd blijft bestaan.