Koes de Quillettes
Recycling Consultants Nederland

“Geen enkel bedrijf beschikt in de eigen begroting over de  post ‘afvalopbrengst’. Elk bedrijf zou de controle moeten nemen over haar afval. Daar kun je best veel geld voor krijgen, en je bent nog een stuk groener ook.

”De Quillettes wijst met zijn hand naar het midden van zijn kamer in het kantoor van Recycling Consultants Nederland in Waddinxveen. “Met zo’n kleine kamer begon ik ooit, tien jaar geleden. En nu zitten we op de hele vierde verdieping”, zegt hij trots. Daar heeft hij na 27 jaar zijn goede functie bij Heineken voor opgezegd.

Hij begon voor zichzelf om bedrijven te inspireren meer met hun afval te doen. Het blijkt een weloverwogen zet, want steeds meer middelgrote en grote bedrijven kloppen aan in Waddinxveen om zich te laten adviseren door Recycling Consultants Nederland.

“Als je kunststof verbrandt, dan moet je weer olie uit de grond halen om het te maken. Als je papier verbrandt moet je weer bomen kappen. Het meeste afval van bedrijven gaat nog steeds naar de verbrandingsovens. Dat is nergens voor nodig”, zegt De Quillettes. “Als ze bij ons komen ontzorgen wij de klant op het totale waste management.

Dan blijkt dat alle afvalstromen goed gescheiden kunnen worden, of je nou folie, karton, papier of metalen hebt. Die gescheiden stromen leveren geld op. Wij zorgen ervoor dat we de stromen wegzetten naar een partij zover mogelijk in de keten richting eindverwerking.  Dat logistieke stuk nemen we helemaal over. De klant krijgt één factuur per maand –en heeft daarmee een volledig overzicht van kosten en opbrengsten – de klant die hoeft zich er verder geen zorgen om te maken.”

Dan blijkt dat alle afvalstromen goed gescheiden kunnen worden, of je nou folie, karton, papier of metalen hebt.

Recycling Consultants Nederland is zo overtuigd van de eigen dienst, dat het bedrijf kosteloos een quickscan verzorgt voor nieuwe potentiële klanten. Daarin onderzoekt Recycling Consultants Nederland vier pijlers: de wetgeving, het commerciële verhaal – betaal je niet teveel en ontvang je niet te weinig, de belasting op de interne organisatie en de mate van duurzaamheid van de klant.

“Wij laten dan zien wat je nu doet en wat je zou kunnen doen”, zegt De Quillettes. “Wij kunnen zo doorgaans gemiddeld 20 procent besparen. Uit die besparing kunnen we makkelijk onze uren betalen. Dus eigenlijk betalen we onszelf. Het is een triple win situatie, die voor iedereen werkt. Het is goed voor de industrie.

De klant is tevreden, want die verdient meer met zijn afval, of maakt veel minder kosten, omdat wij experts zijn in het afval en wij zorgen dat je de beste prijs krijgt. De klant werkt daarnaast ook nog een stuk groener en dat is belangrijk in een tijd van MVO – Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen -  en waarin de grondstoffen niet onuitputtelijk zijn.” 

Recycling Consultants Nederland is de laatste jaren gegroeid en is klaar om verder door te groeien. Maar wel met behoud van de eigen cultuur en met de transparantie die past bij het bedrijf. “Wij willen blijven scoren voor de klant. Iedereen wil groen zijn en wij kunnen dat faciliteren met de combinatie van ‘groen’  en meer opbrengsten. Wij ontlasten de interne organisatie van de klant.”