Wat kosten zonnepanelen?

Wat de meeste mensen waarschijnlijk afschrikt om zich meteen zonnepanelen aan te schaffen, is de prijs ervan. Zonnepanelen zijn namelijk niet goedkoop. Ze kunnen al gauw zo’n 700 à 1300 euro per paneel kosten, afhankelijk van hun rendement en hun grootte. Bij het plaatsen van enkele zonnepanelen, kan de prijs dus al snel oplopen tot enkele duizenden euro. Maar net als heel wat andere apparaten, worden ook zonnepanelen hoe langer hoe goedkoper. Sinds 2005 is de prijs van zonnepanelen al met zo’n 20% gedaald. Bovendien stijgen het vermogen en het rendement ervan. Dat betekent dat zonnepanelen steeds meer zonne-energie kunnen omzetten naar bruikbare energie. De prijs is onder andere afhankelijk van het huis waarin je woont, hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, hoeveel energie je verbruikt. Ze worden met andere woorden min of meer op maat gemaakt.

Het rendement van zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen is afhankelijk van de invalshoek waarop de zon op de panelen schijnt. Hoe directer de zon erop invalt, hoe beter. Daarom proberen installateurs de zonnepanelen zo te oriënteren dat de invalshoek voor het grootste deel van de dag zo goed mogelijk is. Om dus zeker te zijn dat je het maximale rendement uit je investering haalt, laat je dus het best een expert langskomen die de optimale invalshoek kan bepalen.

Normaal gezien kan een vierkante meter zonnepanelen onder optimale omstandigheden ongeveer 60 tot 70 kilowatt opwekken. Als je dus enkele vierkante meters zonnepanelen laat installeren op je dak, brengt dat een aanzienlijke hoeveelheid energie op. Rekening houdend met het feit dat kilowattuur ongeveer 15 cent per eenheid kost, maak je in het begin geen winst, omdat de installatie van zonnepanelen niet goedkoop is. Als je het echter op lange termijn bekijkt, heb je je investering al na ongeveer 10 jaar teruggewonnen.

Goede investering

Het aanschaffen van zonnepanelen is en blijft een goede investering. Ze betalen zichzelf immers binnen de tien jaar terug. Daar komt nog eens bij dat zonnepanelen een levensduur hebben van 40 jaar. Je haalt niet alleen veel voordelen uit zonnepanelen, het is ook milieuvriendelijk. Als je over voldoende startkapitaal beschikt om zonnepanelen te laten installeren, is er dus geen reden meer om te twijfelen. Toekomstgericht denken is voordeliger en duurzamer dan je zou verwachten.

Terug naar Zonne energie
Gerelateerde artikelen