Tips
 1. Natuurlijke energiebron
  Energie is overal om ons heen. Maak daarom gebruik van natuurlijke energiebronnen. Koop elektrische apparaten of buiten lampen die je handig overdag kunt opladen en ‘s avonds kunt gebruiken. Je kunt denken aan zonne-energie of apparaten die je kunt opwinden.
 2. Isolering
  Is jouw huis niet goed geïsoleerd, dan verlies je veel warmte in de winter. Een goed geïsoleerd huis behoud de gestookte warmte in huis tijdens de winter en houdt het huis koel in de zomer.
 3. Tijdschakelaar
  Wanneer jij vaker vergeet om elektrische apparaten uit te schakelen, dan is het wellicht een idee om een tijdschakelaar te gebruiken. Een tijdschakelaar of standby-killer doet automatisch de elektrische apparaten voor jou uit. Trek ook apparaten uit het stopcontact die je niet gebruikt. 
 4. Alternatieven
  Laat de stofzuiger eens in de kast en gebruik een bezem. Hang bij zonnig weer ook je kleren buiten op om te drogen en laat de droger een keertje uit staan.
 5. Thermostaat
  Vind een goed centraal punt waar je je thermostaat op hangt zodat de warmte goed gemeten kan worden. Plaat de thermostaat dus niet dicht in de buurt van warmte of koelte bronnen.
 6. Vergelijk
  Maak gebruik van vergelijkingssites zoals Energietoppers, Onlineenergievergelijker. Door het gebruiken van deze sites kun jij de energieleverancier kiezen die het beste bij jou past.
 7. Lampen
  Sluit de deur achter je zodra je een ruimte verlaat en maak het licht uit. Maak daarnaast gebruik van led of spaar verlichting, dit kan je veel besparen.
 8. Indeling
  Zet geen groot object zoals een bank of kast voor je verwarming. Hierdoor kan de warmte niet goed vrij komen.
 9. Hoogste stand
  Het is onnodig om elektrische apparaten op de hoogste stand te gebruiken. Jouw stofzuiger zuigt bijvoorbeeld ook hartstikke goed op een lagere stand. Wist je trouwens dat je stofzuiger minder stroom gebruik als de zak leeg is? Leeg dus op tijd je stofzuigerzak wanneer hij vol raakt.
 10. Dimmer
  Dimmers gebruiken ook energie als je ze op de laagste stand hebt staan. Trek daarom de dimmers eenvoudig uit de stopcontacten of maak gebruik van een schakelaar waarmee je ze uit kunt zetten. Heb jij led of spaarlampen, dan zijn elektronische dimmers het beste voor jou.

Pas deze tips toe en merk het verschil in je eigen portemonnee. Daarnaast zal de aarde je dankbaar zijn, door er zorgvuldig mee om te gaan. Jij  maakt het verschil!

Terug naar Duurzaamheid
Gerelateerde artikelen